Onsen

2010.06.03. 07:30

Az onsen melegvízű forrást jelent, de használják a geotermikus fűtésű termálvizes fürdőkre is. Onsenbe azért vonulnak az emberek, hogy a forró vízben ücsörögve kipihenjék az elmúlt időszak fáradalmait. A legtöbb onsen szabadtéri, de manapság már építenek beltérieket is. A férfi és a női részlegek általában egy fallal vannak elkülönítve, de bizonyos helyeken koedukált fürdő is található. Egy ilyenbe látogattunk el hétvégén angol és kanadai barátainkkal. A belépő mellé váltottunk magunknak egy „tisztasági csomagot”, két törölközővel és egy pizsamával. A pizsama egyébként a szaunához kellett. Mielőtt továbbhaladhattunk volna az öltöző felé, a cipőinket be kellett zárnunk egy 3 jegyű számmal ellátott kulccsal a kihelyezett szekrényekbe. Az öltözőben ismét egy zárható szekrény fogadott minket amihez 4 számjegyű azonosító tartozott. Itt már kezdtem parázni, hogy sok lesz ez a csomó szám a nap végéig…

Az onsen medencékbe csakis meztelenül lehet belemászni, a hagyományos onsenekben a fürdőruhát tessék elfelejteni. Azért szerencsére a koedukált részeknél rajtunk maradhatott a fürdőruha. A legmélyebb medence is derékig ért, az uszodának nevezett pancsoló hossza is kb. 10 m volt, szóval legfeljebb a gyerekek tudnak benne úszkálni, ezért inkább a jakuziban üldögéltünk. Sok onsennél kiírják, hogy tetoválással belépni tilos, de ezt természetesen nem a tetkók iránti megvetésből teszik, hanem hogy kiszűrjék a yakuzákat (kb. a maffia japán megfelelője), akik rendszerint tetőtől talpig tetováltak.


Több szaunára emlékeztető helyiséget is találtunk ebben a komplexumban. A legmelegebb (70 °C) szobában kavicsokra leterített futóterítőre emlékeztető szőnyegre feküdtünk, miközben „kellemes” japán relaxációs zene szólt. Ezután (1 kg-mal) megkönnyebbülve mentünk a kinti aprókavicsos taposóba, ahol mindenki nagyon szenvedő fejet vágott, mi nem igazán éreztük ezt olyan kellemetlennek. Végül a kanadai csajszival kipróbáltam a meztelenkedős onsent, Barbi ezt már inkább kihagyta. Fürdőzés előtt kötelező alaposan megmosakodni, hogy ne koszoljuk össze azt a vizet, amiben mindenki más is megmártózik. Beérve a fürdőrészbe a törpeméretű fa sámlikon, tetőtől talpig beszappanozott japán nénik gubbasztanak. Teljesen meztelenek. Kenegetik magukat, mini dézsából locsolgatják magukra vizet - abszolút fesztelenül. Gyorsan lezavartam ezt a procedúrát, aztán irány a medence. Én kezdőként megszeppenve mindenhová magamra terítettem a törölközőmet, majd a medencénél ledobtam és gyorsan belemásztam a vízbe. Leszámítva a fürdőruha hiánya miatti feszélyezettségemet nagyon élveztem a pancsizást.
A nap végén ellátogattunk egy állatkereskedésbe, ahol bohókás kutyaruhákat találtunk, volt matrózegyenruhás, amelyiknek még sapkája is volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://lanyokjapanban.blog.hu/api/trackback/id/tr712052585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása