Origami

2010.06.14. 09:57

A NIMS szervezésében részt vehettünk egy origami órán, ahol elsajátítottunk pár hajtást illetve dekorációs ötletet. Az origami jelentése papírhajtás (ori – hajtás és kami – papír). A papírhajtogatás művészete évszázadokkal ezelőtt, feltehetően Kínában született. A kínai papírhajtogatás hagyományát elsősorban a hagyományos temetési szertartásokban találhatjuk meg - amikor is az elhunyt javait, pénzt vagy értékeket helyeztek el sírmellékletként, vagy égettek el a szertartás során. Mivel az értékek eltemetése maga után vonta a sírrablók próbálkozását - kialakult egy új módszer: a valódi drágaságok, arany, használati tárgyak helyett papírból készült másolatok helyettesítették az eredeti sírmellékletet vagy áldozatot. Kínával, a papírkészítés hazájával ellentétben, Japánban a papírhajtogatás hosszú és folyamatos tradíció, arra az időre nyúlik vissza, amikor - valószínűleg a hatodik században - a papír gyártásának titka az országba került.

 

 

 

 

 

 

    Az egyik legnépszerűbb hajtás a japán daru, amit mi is elkészítettünk. A japán nénik beültek közénk és adták az instrukciókat, de volt, amikor ez fordítva volt :P. Ezen kívül hajtogattunk csákót (nem a hagyományosat), aranyhalat, és labdát, majd dekorációs füzért készítettünk és a végén egy bambuszágat kellett ezekkel feldíszítenünk.

Meséltek nekünk a nebuta fesztiválról, ami egy legendán alapszik, miszerint két fiatal egymásba szeret. A lány Orihime, a mennyei király udvarában szövőnőként dolgozik, s gyönyörű kelmék kerülnek ki a kezei alól. Míg a fiú Kengyu, egy egyszerű pásztorlegény. A király a lány szorgalmának jutalmaként engedélyezi a házasságot. Ám hamarosan nagy haragra gerjed, mivel a fiatalok nagy szerelmükben elhanyagolják munkájukat, így büntetésül a mennyei folyó – vagyis az aman no gawa - két partjára száműzi őket. A fiúból lesz az Altair, a lányból pedig a Vega csillag. A szerelmespár ezek után, egy évben csak egyszer találkozhatott. Ez az időpont július hetedike, a tanabata macuri. Ilyenkor a szerelmes pár lejjebb száll a mennyből, a fiú átkel a mennyei folyón – ami nem más, mint a tejút – s látogatást tesz kedvesénél. E találkozást a megünneplik, és táncos, zenés mulatságokat, felvonulásokat tartanak ország szerte. Szokás ilyenkor, hogy az emberek kívánságaikat színes papírosokra írják fel, majd ezeket bambuszágakra aggatják, mivel a csillagok különleges állása miatt e kívánságok „beteljesednek”. Így hát mi is felírtuk a kívánságainkat a papírdarabkára… Ph.D.!!!

A hajtások elég bonyolultak voltak, ezért ezeket inkább nem írom le a blogban. Viszont, ha valaki mégis kedvet kapott hozzá, annak ajánlom a következő egyszerű origamit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lanyokjapanban.blog.hu/api/trackback/id/tr202080229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása