Kimonó est

2010.06.02. 08:10

A Ninomiya House-ban (ahol lakunk) szerveztek egy előadást a kimonóról, nem utolsósorban kiegészítve némi európai koszttal, így hát ezt semmiképpen nem hagyhattuk ki. A kimonó szó szerinti jelentése a dolog (mono), amit viselünk (kiru). Eredetileg minden viselt ruhára használták, csak később korlátozták egy bizonyos ruhadarabra. A kimonó szabásvonala szögletes, kiterítve egy T betűt formáz, ami leginkább köntösre hasonlít. Típusai között külön kell választani a formai elemeket és a díszítő mintákat. Formai szempontból különbséget teszünk férfi és női kimonó között, illetve a női kimonókon belül elkülönítjük az esküvői viseletet. A fennmaradó rész csakis az alapján oszlik meg, hogy az adott kimonóhoz mennyi anyagot használtak fel.

A kimonó viselésének nagyon szigorú szabályai vannak (pl. a köpeny bal oldali végét hajtják rá a jobb oldalira, fordítva csak a halottak felravatalozásán szokás, élő személynek balszerencsét hoz), továbbá számtalan apró alkatrészt kell hozzá használni és körülbelül egy órába telik magunkra ölteni. Igazi türelemjáték, de jól példázza azt a japán szellemiséget, miszerint bármit is tesznek, a tökéletességig kívánják fejleszteni.

A kimonók mintájukban követik a természetet, az évszakok változását. Például ősszel nem szabad felvenni cseresznyevirágokkal díszített kimonót, hiszen az tavaszi motívum, és hasonlóképpen nem járja tavasszal vöröslő juharlevelekkel díszített kimonót viselni, mert az az ősz jelképe. Számtalan természethez igazodó szabály létezik a motívumokra és a színkombinációkra vonatkozóan. Ugyanez a helyzet az anyagtípusokkal is. Míg télen bélelt, nehéz csirimen selyemből készített kimonót illik viselni, addig nyár végén gézselyemből készült kimonót hordanak. A kimonó nyári változata, a jukata, amely pamutból készül és mindössze egy rétegből áll, nagyon népszerű viselet Japánban mind a mai napig, ugyanis kényelmesebb benne elviselni a hőséget.
Az előadásból megtudhattuk, hogy egy igazi gésa minden mosás alkalmával újravarrja a kimonóját. Nem lehet könnyű feladat.

Lássuk a kimonó részeit és kellékeit:

Eri               gallér
Szuszo         szegély
Maemigoro    első oldal
Usiromigoro   hátsó oldal
Szode          ujj
Obi              öv
Fukuro obi     60%-ban mintás, 4 m hosszú 30 cm széles öv.
Maru obi       100%-ban, esetenként mindkét oldalán mintás obi
Hanhaba obi  Félszélességű, vagyis 15 cm-es öv
Koshihimo     a kimonó rögzítésére szolgáló vékony zsinórok
Obiita          elöl a derékon, az obi alá kerülő merevítő öv
Obimakura    az obi hátsó ívét adó párna
Obiage         az obimakurát borító selyemkendő
Obidzsime     az obit rögzítő díszes zsinór
Dzsuban       alsókimonó
Haneri          a dzsubanra varrható fél-gallér
Dateeri         a kimonóra rögzített gallér
Datedzsime   a dzsuban rögzítésére szolgáló szélesebb övszalag.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Amikor félhangosan óvodás hátizsáknak tituláltam az obimakurat, az előttünk ülő hölgy mosolyogva hátrafordult, kiderült, hogy ő és a férje magyarok. Még szerencse, hogy nem mondtam valami csúnyábbat :D
És hogy a lábbelikről se feledkezzünk meg, a fapapucsnak két változata ismert: a zori, ami bambuszból készül, alacsony talpú és kimono-hoz illendő felvenni, ezek a hagyományos japán lábbelik jóval nagyobbak, mint a lábunk. Ennek megfelelően a kecses járás az, amikor az ember hangosan lecsapja a sarkát és csoszog. A másik fajta a geta, ami fából illetve műanyagból készül, ezt inkább fürdőhelyeken Yukata-hoz használják a japánok. A pántjuk a nagylábujj és a többi lábujj közé illeszkedik, ezért elengedhetetlen a tabi. A zokninak is két fajtája van: az odori tabi, ez vastagabb, drágább és méretre készített, amit legfőképpen gésák, táncosok szoktak felvenni, a másik a „normális” zokni, ami vékonyabb anyagból készül. Bár nagyon menők, de azt hiszem nem fogom bővíteni a cipőkollekciómat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lanyokjapanban.blog.hu/api/trackback/id/tr732049943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása